Aden Endüstriyel, 20 yıllık endüstriyel pazar tecrübesi ve uzman kadrosuyla, iş ortaklarının daima yanındadır. Endüstriyel ürün tedarikinde uzmanlaşmış olan Aden Endüstriyel; yenilikçi ve yaratıcı çözümleri dürüst bir iş anlayışı, tavizsiz bir kalite standardı, uygun fiyat politikası ve etkin bir satış sonrası hizmet avantajıyla iş ortakları için katma değer yaratmayı amaçlar. Bu doğrultuda bu bölümdeki yazımızda redüktörlerin ömrünü uzatmak için nelere dikkat etmek gerektiğiyle ilgili bazı hatırlatmalar yapacağız.
Redüktörlerimizin ömrünü öncelikle seçimini yaparken doğru güvenlik faktörü ile seçerek ve düzenli kontroller yaparak uzatabiliriz. Bu düzenli kontroller arasında yağ kontrolü , ses kontrolü , titreşim kontrolü gibi kontroller ile düzenli yağ yenileme , gerekli durumlarda rulmanların yenilenmesi gibi işlemler bulunmaktadır. Redüktörün ömrünü etkileyen en önemli faktör kullanılan yağ cinsi ve miktarıdır. Bu noktada genel kullanımda helisel dişli redüktör grupları için mineral dişli yağı (ISO VG220), sonsuz vida redüktörler için sentetik dişli yağı (ISO VG460) kullanılır. Özel durumlarda (yüksek devir , termal kapasitenin sınırda olması vs) helisel dişli redüktörlerde de ısıya dayanımı biraz daha yüksek olan sentetik dişli yağı tercih edilebilir. Genel anlamda redüktörlerin ilk kullanımda kullanılan yerin çalışma sıklığına bağlı olarak ilk 6 ay ile 1 yıl arasında yağın yenilenmesi önerilir. Sonrasında yılda bir yapılacak kontrollerde yağın viskositesi kontrol edilerek (yağın görünümüne bakarak da akışkanlık ve kirliliği ile ) değişim gerekli ise değişim yapılmalıdır. Yağın bir başka etkisi de redüktörün montaj pozisyonuna göre doğru miktar yağın konulması ile ilgilidir. Bu bilgi ilgili redüktör markasının kataloğunda ve/veya etiket üzerinde belirtilir. Redüktör gövdesi içindeki yağın yüksekliği aynı miktar yağ için redüktörün yataya paralel montajı ile motor yukarıda redüktör aşağıda veya motor aşağıda redüktör yukarıda montajı arasında fark olacaktır. Bu da eğer belirli bir mntaj pozisyonu için doldurulan yağ ile farklı montaj pozisyonunda çalışılıyor ise girişteki ve/veya çıkıştaki rulmanların yeterli yağlanmamasına ve doğal olarak bozulma ve hatta kırılmalara sebep olacaktır. Yine montaj pozisyonuna uygun olarak havalandırma tapasının doğru yere takılması önemli detaylardan birisidir. Havalandırma tapası redüktör içerisinde ısı ile oluşabilecek basıncın dışarı atılmasını sağlar. Eğer havalandırma tapası takılmamış veya montaj pozisyonuna göre doğru yerde değil ise içerde oluşan basınç en kolay yer olan keçeyi patlatarak keçe tarafından yağ kaçaklarına sebep olabilecektir.
Gelişen teknoloji ile son dönemde redüktör takip sistemleri de kullanılmaya başlanmıştır. Bu takip sistemleri redüktör üzerine yerleştirilen yağ viskosite,titreşim ve ısı sensörleriyle ilgili bilgileri takip etmekte ve ani değişimlerde uyarı vermektedir. Böylelikle örneğin titreşimdeki ani değişim uyarısı ile bir rulmandaki arıza önceden belirlenip kırılmadan önce değişimini yaparak önlem almamızı sağlamaktadır. Kestirimci bakım ve önleyici bakım için önemli gelişmelerden birisidir. Bu sistemin olmaması ve bu arızayı önceden farketmememiz rulmanın kırılıp içerdeki dişlilere de zarar vererek redüktörün komple dağılmasına ; sadece bir rulman değişimi ile çözebileceğimiz konunun redüktörün komple yeni alınması gibi daha maliyetli bir çözüme ulaşmasına sebep olabilecektir. Şu anda maliyet açısından 20.000 – 30.000 Nm üzeri nominal torka sahip gövdeler için maliyet -verimlilik açısından uygun görülen bu sistemin ileride tüm gövdelere uygulanabilir sistemler haline geleceğini düşünüyorum.
Son olarak Aden Endüstriyel firmamızın fabrikamız dahilinde markadan bağımsız redüktör bakım ve tamir merkezimiz ile de hizmet verdiğini belirtmek isterim. Bu noktada müşterilerimiz stoklarındaki yedek redüktörü eskisi ile değiştirdiklerinde eski redüktörün bakım ve tamiri ile stoklarına eski redüktörlerini bakımı ve tamiri yapılarak yenilenmiş olarak yedek almış olabiliyorlar.